Úchyty dverí kuchynských liniek sa v priebehu času môžu opakovaným používaním, či už od rúk, alebo usadením nečistôt na varením vzniknutý mastný povrch, zašpiniť tak, že postupom času stratia na lesku a vzhľade a vyžadujú si ich šetrné vyčistenie.
Kroky ktoré je potrebné urobiť sú následovné. Skrutkovačom ich odoberieme zo skriniek. Je samozrejme možné ich očistiť aj bez demontáže, ale mohlo by sa stať, že agresívne prostriedky na kov, drhnutie úchytov, by mohlo poškodiť aj drevené časti dvierok. Je preto najlepšie, ak ich odoberieme a očistíme mimo..
Držte úchytku pevne v jednej ruke, zatiaľ čo otáčaním proti smeru hodinových ručičiek skrutkovačom skrutky z dvierok odoberiete.
Odstráňte skrutky zo zadnej strany dverí a vložte ich do vopred pripravenej misky s teplou mydlovou vodou, kde ich necháme cca 30 min. ponorené, aby sa z nich uvolnili nečistoty.
Následným krokom je, že starou kefkou na zuby s mäkkými štetinami môžeme drhnúť kov, porcelán alebo sklenené úchytky. Na čistenie drevených úchytiek používame mäkkú handričku.
Následne necháme očistené úchytky, či už drevené, sklenené, porcelánové, alebo kovové vysušiť.
Použitím novej opäť mäkkej handričky nanesieme na vysušené úchytky najlepšie včelí vosk. Podľa skúseností včelí vosk dokáže zabrániť na kovových úchytka vzniku tzv. nábehových farieb, a dopomôže im následným leštením vrátiť pôvodný lesk.
Posledným krokom je opätovné zaskrutkovanie úchytiek očistenými skrutkami na ich pôvodné miesto v dvierkach kuchynskej linky, ktoré sme pred tým samozrejme očistili. Úchytky z materiálu ako cín, mosadz časom stmavnú s čím je potrebné pri ich kúpe počítať. Zvlášť pri týchto mäkkých materiáloch je dobré pamätať, že čistenie napr. iba nechtom, dokáže spôsobiť na úchytkách tohoto druhu ryhy, ktoré tam budú už natrvalo.